רעידת האדמה האחרונה בניו-זילנד הזכירה לכולנו, עד כמה שברירית המציאות שאנו חיים בה. ליתר דיוק, האדמה עליה בנינו את חיינו. יצאנו לבדוק, כיצד להיערך לקראת רעידת אדמה, מה עושים כשהיא מתרחשת – ולמה לשים לב לאחר שהיא מסתיימת

רעידת אדמה
תמונת אילוסטרציה

בעקבות רעידת האדמה שהתרחשה ב-1999 בתורכיה, רעידה שהמחישה את פגיעותה של כל מדינה להרס העצום העלול להיגרם מרעידת אדמה, החליטה ממשלת ישראל להיערך לאפשרות של רעידת אדמה חזקה בישראל. באוגוסט 1999 מינתה הממשלה וועדת שרים להיערכות לרעידות אדמה. וועדה זאת מינתה כגוף מטה את "וועדת ההיגוי להיערכות לרעידות אדמה", בה נציגים של משרדי ממשלה, צה"ל, משטרת ישראל, מד"א, כיבוי והצלה, מכוני מחקר וארגונים מקצועיים.
"ארץ ישראל למודת היסטוריה של רעידות אדמה שגרמו לאסונות המוניים המלווים בעשרות אלפי הרוגים ובהרס רב", אומר ד"ר אבי שפירא, יו"ר הוועדה. "נתונים אלו, ביחד עם תוצאות המחקרים שנערכו בעשרות השנים האחרונות, מעידים מעל לכל ספק, כי התרחשותה של רעידת אדמה חזקה נוספת בישראל היא רק שאלה של זמן. למרות האמור לעיל, לא ניתן לדעת מתי והיכן בדיוק תתרחש רעידת אדמה כזאת".
כל רעידת אדמה פוגעת בנוסף גם בתשתיות, בראש ובראשונה בחשמל ובתקשורת. כשאין חשמל, נפגעים שירותים נוספים, כגון אספקת מים. כמו כן, עלולות להיפגע תשתיות מים וביוב. פגיעה במבנים ובמתקנים עלולה לפגוע גם במיכלים שמאוכסנים בהם חומרים מסוכנים, ובמקרים רבים עלולות לפרוץ שריפות.
עיקר הסכנה נובעת מבקע ים המלח, או בשמו העממי השבר הסורי אפריקני. בקע זה עובר לאורכה של גבולה המזרחי של ארץ ישראל, מהחרמון ועד אילת. יש עדויות היסטוריות רבות, כי פעילות סיסמית זאת גרמה באלפי השנים האחרונות להישנות של רעידות אדמה הרסניות וקטלניות באזורנו. רעידת אדמה חזקה משפיעה במרחקים של עשרות רבות של קילומטרים מהמוקד.
"במימדים של ישראל – כל הישובים בארץ חשופים לסיכוני רעידת אדמה חזקה.

לפני שהאדמה רועדת
יש חשיבות רבה להכנת הבית למצב אפשרי של רעידת אדמה. מרבית הפגיעות בנפש בעת רעידת אדמה נגרמות מקריסה של מדפים ושל חפצים כבדים, משברי זכוכית, משריפות ומדליפות גז - וכל אלה ניתן למנוע בהכנה מוקדמת של הבית. מה לעשות? לייצב ספריות, טלוויזיות ומדפים ולחזק את חיבוריהם אל הקיר; לתמוך היטב בדודי השמש והחימום, בבלוני גז וכן במזגנים ובמדחסיהם; לאחסן חומרים רעילים ודליקים במקום נעול הרחק ממקור חום; להניח חפצים כבדים במקומות נמוכים; ולא להתקין מדפים, ארונות ורהיטים מעל למיטות הילדים.
שיתוף הילדים ובני המשפחה בתרגול ובהיערכות יתרום להבנת המצב ולהגברת המודעות לנושא. כיצד עושים זאת? ראשית, קבעו מראש, בשיתוף בני המשפחה ועל פי ההנחיות ההתנהגות שלמטה, מקום בטוח בבית וכן במקום העבודה שתגיעו אליו בזמן רעידת אדמה. למשל, ממ"ד/חדר מדרגות בבית קומות, שטח פתוח בבית צמוד קרקע או דירת קרקע.
ודאו שכל בני המשפחה יודעים היכן נמצאים המפסקים הראשיים של החשמל והברזים הראשיים של הגז והמים, ותרגלו כיצד לסגור אותם. קבעו מקום מוסכם באזור פתוח שישמש למפגש עם בני המשפחה. כמו כן יש להסכים על איש קשר שאינו בן המשפחה לצורך התקשרות במקרה של נתק בתקשורת בין בני המשפחה. למדו את כל בני בית כיצד לנהוג בעת רעידת אדמה וערכו מדי פעם תרגול משפחתי למוכנות לרעידת אדמה.
מומלץ להכין ציוד לשעת חירום ולהניח אותו במקום נגיש, כדוגמת המרחב המוגן. הציוד יכלול לפחות 4 ליטר מים לאדם ומלאי מזון משומר, ויש להקפיד על רענון מוצרי המזון והמים כדי שלא יפוג תוקפם. בנוסף הכינו ערכת עזרה ראשונה, פנס ורדיו מופעלים על ידי סוללות, תרופות, משקפיים וציוד לתינוק. מסמכים חשובים - צילום או העתק אלקטרוני של מסמכים רפואיים, מסמכי זיהוי, מסמכים אישיים ומסמכים פיננסים – כדאי שיוחזקו במיקום אחר מחוץ לבית כגיבוי.

בזמן שהאדמה רועדת
אם אתם נמצאים בתוך מבנה בעת שמתחילה רעידת אדמה, עברו במהירות למקום בטוח על פי סדר העדיפויות הבא. ראשית, צאו לשטח פתוח – אם ניתן לצאת מהמבנה בתוך שניות ספורות, צאו החוצה לשטח פתוח והתרחקו מבניינים.
במקרה שלא ניתן לצאת החוצה בתוך שניות ספורות, היכנסו במהירות לממ"ד שבדירתכם. בהיעדר ממ"ד בדירתכם - עברו לחדר המדרגות וחכו שם עד לסיום הרעידה. אם אין ביכולתכם לצאת החוצה מייד או לעבור במהירות אל ממ"ד/חדר מדרגות - תפסו מחסה תחת שולחן כבד או בפינה פנימית של החדר.
במצבים אלו יש להתרחק מקירות הבית החיצוניים, מחלונות וממדפים, ואין להשתמש במעלית בזמן הרעידה ולאחריה - אתם עלולים להיתקע בתוכה. אם אתם בכסא גלגלים - נעלו אותו והגנו על ראשכם, לאחר שהגעתם למקום בטוח.
אם הרעידה מתרחשת כשאתם מחוץ לבניין, הישארו בשטח הפתוח והתרחקו ממבנים, מגשרים ומעמודי חשמל. היזהרו מחפצים נופלים כדוגמת אבני חיפוי קירות, מדחסי מזגנים, שברי זגוגיות וחוטי חשמל קרועים.
אם אתם בחוף הים בעת רעידת אדמה, עזבו מייד את החוף מחשש שיגיע גל צונאמי שיציף את החוף. אל תשובו לחוף בשעות הקרובות.

אם הרעידה מתרחשת כשאתם ברכב, עצרו מייד וחכו בתוך הרכב עד שהרעידה תיפסק. הימנעו מעצירה מתחת לגשר, על מחלף, בקרבת מבנים או תחת מדרון תלול מחשש לקריסתם. במצב כזה התרחקו ברכב או ברגל.

אחרי שהאדמה רועדת
לאחר רעידת אדמה יש לפעול במשנה זהירות. בעודכם בבניין, אין להדליק אש או כל מתג חשמלי - כולל טלפון סלולארי - מחשש לפיצוץ עקב דליפת גז. יש לצאת מהמבנה ולשהות בשטח פתוח הרחק מבניינים.
לפני עזיבת המבנה יש לנתק את ברז אספקת גז הבישול ואת מפסק החשמל הראשי של הדירה. מומלץ לסגור גם את ברז הגז הראשי של הבניין כולו. אין לחדש את זרימת הגז לבניין לפני שטכנאי גז מוסמך בדק ונתן אישור לכך.
אין להיכנס למבנים שניזוקו ללא אישור מהנדס מבנים, ויש להאזין לרדיו לקבלת מידע והנחיות.
אם בסביבה הקרובה אליכם ישנם בני אדם הלכודים תחת הריסות, השתמשו תוך שיקול דעת, באמצעים ביתיים להרמת חפצים כבדים, כמו מגבה של מכונית (ג'ק) או מוט ברזל. הגישו עזרה ראשונה במידת האפשר.
אם אתם לכודים מתחת להריסות נסו לחלץ את עצמכם. כסו את דרכי הנשימה בבגד להגנה מפני אבק והימנעו מלהתיש את עצמכם בצעקות. הקישו על צנרת או קירות בכדי לאפשר למחלצים לאתר את מיקומכם. בכל מקרה, אין להדליק אש.
במצב כזה אל תיכנסו לאחר הרעידה למבנים שניזוקו, אלא למטרת הצלת חיים - מחשש לרעידות נוספות.

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב