בעידן המודרני נדרשות נשים רבות לשלב בין שני דברים – הריון מצד אחד ועבודה משרדית מצד שני. לא בדיוק מה שהאבולוציה תככנה. איך מצליחים להמשיך לעבוד במשרד בהצלחה עם הבטן ההולכת וגדלה? חלק ראשון.

עבודה בזמן הריון
תמונה באדיבות יחסי ציבור

עייפות, כאבי גב, בחילות, קשיי ריכוז וקשיי נשימה הן רק חלק מהתופעות הפיזיות שנשים מתמודדות אתן במהלך ההריון. אם זה לא מספיק קשה, הרי שנשים רבות בעידן המודרני עוברות את זה תוך כדי עבודה במשרד, סביבת עבודה שאינה תואמת את הצרכים הפיזיים של נשים במהלך תקופה זו.

העבודה במשרד צופנת לא מעט אתגרים פיזיים ונפשיים, ההופכים משמעותיים יותר בתקופת ההריון. למה בעצם כל כך קשה לנו בתקופת זו? איך אפשר לשרוד את תקופת ההריון במשרד ועדיין לשמור על בריאות פיזית ונפשית? יצאנו לבדוק.

למה קשה בזמן ההריון?

ההריון מביא עימו תחושת עייפות בלתי נשלטת, בעיקר במהלך השליש הראשון והשליש האחרון. העייפות מופיעה בלי התראה מוקדמת במהלך היום ובמיוחד בסוף היום, בלי כל קשר לרמת הפעילות או למספר שעות השינה בלילה. למה זה קורה? גידול ילד בבטן מצריך הרבה אנרגיה ומשאבים. בשליש הראשון של ההריון הגוף כולו נרתם למען הפרויקט החדש, דבר שמתבטא בשינויים הורמונאליים ובמערכות הגוף. אם לא די בכך, צרבות ובחילות גורמות לחסרים תזונתיים שגורמים אף הם לתשישות. בשליש השלישי של ההריון העייפות נובעת בעיקר מאי נוחות מהמשקל הכבד. הרחם לוחץ על מפרק הירך, כשכאבים ומחושים וקשיי נשימה עלולים אפילו לגרום לנדודי שינה.

העבודה במשרד לא משפרת את תחושת העייפות ולעיתים אף מחמירה אותה. ישיבה ממושכת על כיסא, במיוחד בשליש השלישי, הופכת קשה במיוחד ולוחצת. לוחות הזמנים הצפופים מעלים את רמת המתח הנפשי שגם הוא מהווה גורם מרכזי לעייפות. מעבר לכך, התזונה שלנו במהלך יום עבודה היא לרוב לא מאוזנת. עם כל הפעילות שסובבת אותנו במשרד והאתגרים הפיזיים והנפשיים שהוא מציב לנו, אולי לא מפליא שאנו מוצאות את עצמנו במיטה בשמונה בערב בשינה עמוקה.

חשוב לשתף בתהליך ההריון

"הריון היא תקופה משמחת ומעוררת בדרך כלל אמפטיה של כל הסובבים לרבות בסביבת העבודה", אומרת עינת קנאור, בעלת משרד יח"צ קנאור תקשורת שיווקית. לפיכך ממליצה קנאור לשתף את העמיתים למשרד, הלקוחות ואפילו הספקים בעצם קיום ההריון ומעת לעת גם באירועים במהלכו, כגון בדיקות חשובות, מין היילוד, תאריך הלידה הצפוי וכד'. "הדבר עוזר לקבלת יותר סובלנות מחד, ומאידך יוצר אווירה נינוחה יותר בעסקים. אתן אלו שקובעות איך יתייחסו להריון: אם תחביאו אותו - לא שזה כל כך פשוט בחודשים המאוחרים - זה יקשה על העבודה ויכניס אתכן ללחצים מיותרים. אם תחשפו אותו, יהיה לכן קל יותר".

בתקופת ההריון מתרחשות תופעות המקשות על העבודה, והפתרונות להתמודד איתן יהיו פשוטים יותר אם נשים יקבלו תמיכה של סביבה העבודה. "אני, כמו מרבית הנשים, סבלתי מבחילות מאד קשות בשליש הראשון של ההריון, דבר שהתבטא אפילו באי יכולת מוחלטת להריח ריח של בושם או אפטר שייב בסביבה הקרובה, שלא לדבר על סיגריות", אומרת קנאור. "קשה לי לומר שהצלחתי במאה אחוז להימנע מכך במסגרת העבודה, אבל בהחלט ביודעין צמצמתי למינימום פגישות והעדפתי לקיים את אלו שאני חייבת בשעות הצהרים המאוחרות, אז סף הרגישות לריחות קטן ובכלל תופעת הבחילות חזקה יותר בבקרים".

הצורך לצאת לבדיקות יוצר קושי נוסף ביום העבודה השוטף. הדבר הנכון לעשות הוא להיות יצירתיים – לקבוע בדיקות בשעות הבוקר המוקדמות או אחר הצהריים המאוחרים, כדי להימנע מפגיעה בשעות העבודה. בדיקות כגון בדיקת מי השפיר הדורשת מנוחה בשכיבה לאחריה, עשו ביום חמישי אחר הצהריים כך שכל מנוחת סוף השבוע תוקדש לכך והעבודה לא תפגע.

תופעה נוספת, המתרחשת בעיקר בשליש האחרון, הוא תדירות הצורך בשירותים. בשליש האחרון העובר יושב מעל שלפוחית השתן ולוחץ עליה בכל תנועה, דבר המגביר את הצורך. עם זאת, עשוי להיות לא נעים לצאת בפגישה פעמיים-שלוש לשירותים. "העצה שלי היא להרגיש בנוח וכמובן שלא הגיוני להתאפק אם זה הצורך", אומרת קנאור. "כדאי להקפיד להתרוקן לפני תחילתה של כל פגישה כך שלפחות נתחיל רגועות את הישיבה. וטיפ נוסף, הימנעו עד כמה שניתן מצריכת קפה. זה גם ככה לא ממש מומלץ בהריון וזה גם מאד עוזר למנוע לפחות 30% מהצורך בשירותים".

לחלק ב' של הכתבה

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב