במסגרת ההכנה לקראת הלידה יש דבר מה חשוב נוסף שכדאי להיערך אליו – ההנקה. גלית הובר, מדריכת הנקה, מסבירה את כל מה שצריך לדעת – ואת הסיבה שבגללה חשוב לדעת את כל זה טרם הלידה עצמה



Depositphotos 87526778 original Mobile
תמונת אילוסטרציה

נהוג להקדיש לא מעט תשומת לב ואנרגיה במטרה להיערך ללידה הקרבה ובאה. בתהליך הזה לעיתים לא לוקחים בחשבון דבר מה נוסף, אשר חשוב להיערך אליו מבעוד מועד – ההנקה. גלית הובר, מדריכת הנקה, מסבירה שניתן להתחיל בהנקה לאחר הלידה ללא הערכות מראש, אך במקרה כזה עלולות להיגרם טעויות שיהיה קשה לתקן לאחר מכן. "מומלץ לא להגיע למצב בו יש צורך לתקן הרגלים, אלא להיערך לכך במהלך ההיריון עצמו".

החשיבות של ביות מלא
כחלק מהיערכות לקראת הלידה, על ההורים להחליט האם השהות בבית היולדות תהיה במסגרת של ביות מלא – אז התינוק נמצא עם האם כל הזמן; או ביות חלקי, אז התינוק נמצא עם האם בשעות מסוימות בלבד. אם יש כוונה להניק את התינוק, מסבירה גלית, חשוב לבחור בביות מלא. "לשלב בין הנקה לבין ביות חלקי מקשה על התהליך, מאחר ובית החולים אינו מרכז התומך בהנקה באופן שבו הוא בנוי ובשירות שהוא נותן. היום יש יותר מהלכים שנעשים לשיפור מציאות זו, אבל אנו עדיין רחוקים מאוד ממה שקורה במקומות מסוימים בעולם.

"השהות של התינוק בתינוקיה - השכיבה בעריסה הקשיחה, האור החזק, הרעשים והניתוק מהאם גורמים לו להיות מנומנם רוב הזמן, ואז קשה להעיר אותו להאכלה. ההנקה, בשונה מהאכלה מבקבוק, מבוססת על האכלה עירנית ואקטיבית. בנוסף, תינוק לאחר לידה לא אוכל כל שלוש שעות כמו שמרגילים בבית החולים, אלא אוכל קצת כל כמה דקות. הוא צריך להיות צמוד לשד של האם ובזכות פעולות היניקה שלו הגוף שלה מייצר עוד חלב. מסיבות אלו, במצב של ביות חלקי התינוק לא תמיד אוכל מספיק ואז צריך לבדוק אם הוא עולה במשקל או לא.
"במצב של ביות מלא התינוק נמצא עם האימא כל הזמן, מרגיש אותה ומריח אותה, וזה מאפשר לו לאכול בטבעיות בקצב שהוא צריך וכך החלב נוצר ומתרוקן מהשד כל הזמן".
חשוב לדעת שרצוי להניק את התינוק לראשונה מיד לאחר הלידה, במטרה לעזור לו לפתח את רפלקס היניקה.

חשיבות היממות ראשונות אחרי הלידה
דבר נוסף שחשוב מאוד לדעת מראש : במשך 24 השעות הראשונות התינוק עדיין ניזון ממה שהוא קיבל מהרחם, לכן נפח האכילה כלל אינו חשוב.
"החלב של האם ביומיים הראשונים לאחר הלידה נקרא קולוסטרום, הוא צהוב ומלוח, מאחר והוא מכיל נוגדנים רבים שעוזרים לתינוק לפתח את המערכת החיסונית שלו וכן לפנות צואה שיש בקיבה שלו עוד מהרחם. לכן חשוב שהתינוק יהיה על השד כמה שיותר, על מנת לאפשר לו לאכול במרווחים קצרים ובכמויות קטנות".

אחד הדברים החשובים שקורים ביומיים הראשונים לאחר הלידה הוא יצירת הקשר בין התינוק לבין האם. ב-24 השעות הראשונות לאחר הלידה התינוק נמצא במעין עפיצות, ואז הוא מתעורר לחלוטין. בשלב זה, למשך 7-10 שעות, הוא יוצר קשר עם האם, במסגרת זו הוא גורם לגירוי המתאים שמביא לייצור חלב בכמות שהוא זקוק לה. בזמן זה הוא יסרב להרפות מהאם ויתחיל לבכות בכל פעם שמרחיקים אותו ממנה. "מרבית האימהות שלא יודעות את העובדה הזו בטוחות שהוא בוכה כי הוא לא אכל מספיק וכי משהו בייצור החלב שלהן אינו תקין, והן נכנסות למצוקה רגשית. בית החולים לרוב מעודד את האם במצב זה לתת לתינוק בקבוק, אבל זה לא מה שהוא צריך. מה עוד שזה קורה בשלב שבו האופוריה עוברת והעייפות והחולשה משתלטים על האם, ויותר קל לבקש בקבוק מאשר לעבור את השעות הללו. אישה שיודעת שזה יקרה תבוא לשלב הזה רגועה יותר".

אם החלטת להניק את התינוק מרגע הלידה שלו, את תתמודדי עם מצב בו צריך לבצע "האכלת אצבע". זו טכניקה שלא תמיד מלמדים אותה בבתי חולים, בה שואבים את הקולוסטרום לתוך מזרק, משם מטפטפים אותו על האצבע, ואותה מכניסים בעדינות לפיו של התינוק. זו טכניקה חשובה בעיקר באותם מקרים בהם עושים ביות חלקי. "פעמים רבות זה מאוד מקל על היולדת, כי זה נותן לה אפשרות להאכיל את התינוק מבלי שהוא יאבד משקל, תוך ידיעה שהוא מקבל את הטוב ביותר".

שינה רצופה - לא טובה להנקה!
חלב האם משתנה לחלב המוכר יומיים לאחר הלידה, שינוי שקורה גם אם האם לא הניקה באותם ימים ראשונים. "מאותו רגע הייצור נקבע לפי הדרישה. אם לא מתנהלים נכון ומגיעים לשלב שבו האם ישנה יותר משש שעות מבלי שהיה גירוי של השד בעזרת הנקה/משאבה, הייצור של החלב נפגע והכמות תרד למחרת. הסיבה לכך היא שגוף האם מפריש הורמון המעכב את ייצור החלב כאשר היא ישנה, ואם נעשית הערכות שתאפשר לה לישון שינה ארוכה, זו התוצאה שתהיה, והיא אינה רצויה. עדיף שהאם תתעורר להניק או לשאוב".
סוגיית השאיבה היא סוגיה נוספת שחשוב לתת עליה את הדעת. "חשוב להיערך עם משאבה טובה מבעוד מועד, מאחר וכאשר מגיעים הביתה יש בשדיים של האם גודש של חלב שהתינוק לא יוכל לאכול את כולו. לא לשכור משאבה מ'יד שרה' או לקחת מחברה; משאבה צריכה לעבור טיפולים ממש כמו רכב ואנשים לא עושים זאת בדרך כלל. אפשר היום לשכור באינטרנט משאבות טובות, דומות לאלו שיש בבתי חולים, לתקופה של חודש-חודשיים בעלות של מאות שקלים בלבד".

להתכונן בחודש התשיעי
דברים אלו חשוב ללמוד ולהכיר כאשר נכנסים לחודש התשיעי להיריון וכל שנותר לעשות הוא בעיקר להתכונן ללידה. "חשוב לקרוא על הנושא, לבחור בית חולים עם ביות מלא במידה ורוצים בכך, לברר על משאבה, ולהכיר יועצת הנקה טובה שתהיה מוכנה לעזור לכם כאשר הלידה תתרחש, כי בבתי החולים אין מספיק יועצות הנקה", מסכמת הובר. "כאשר מבינים את צרכי התינוק יותר קל לנו להבין איך ממלאים אותם".
הדפסה