סדרת כתבות בטבוריתון על מה קורה לגוף שלנו לאחר הלידה. בכתבה הזו נעסוק בסוגיית יחסי מין, בשימוש באמצעי מניעה ובמה נדרש מצד הגברים.

סקס אחרי לידה
תמונת אילוסטרציה

קיום יחסי מין הוא התנאי במרבית המקרים לקיומו של היריון. אך תשעת החודשים בהם מתפתח העובר ברחם והלידה המגיעה בסופם משפיעים רבות על מערכת המין הנשית וכתוצאה מכך על חיי המין הזוגיים. "לפני חזרה לפעילות מינית קיים החשש מהיריון בלתי רצוי אצל אלו שלא מניקות, ומנגד נוסף החשש מפגיעה בתינוק בעקבות נטילת אמצעי מניעה הורמונאליים אצל המניקות", מסביר ד"ר עמוס בר, מומחה בגינקולוגיה ומיילדות ומחבר הספר "המדריך הישראלי להיריון ולידה". "התקופה מאופיינת לעיתים ביובש נרתיקי וחשש מכאבים בצלקות התפרים אצל אלה שעברו חתך חיץ או קרע ספונטני. בעקבות זאת, זוגות רבים מצויים במבוכה לקראת השלב בו ירצו לחזור ולקיים יחסי המין כחלק ממערכת היחסים הזוגית שלהם".
 
חיזוק שרירים וחומרי סיכה
הדבר הראשון עליו ממליץ ד"ר בר הוא לחזק את שרירי רצפת האגן. "מיעוטן של הנשים פונות לטיפול כזה שניתן בחינם במסגרת קופות החולים, בעוד שחשיבות החיזוק המחודש של שרירי רצפת האגן היא בראש ובראשונה בראייה לטווח רחוק, צניחה עתידית של איברים דוגמת שלפוחית שתן ונרתיק בעקבות שרירי רצפת אגן חלשים עלולה להוביל לפגיעה משמעותית באיכות החיים. מעבר לכך, אימון שרירי רצפת האגן יכול לסייע בחזרת הנרתיק לגודלו הטבעי ולשימור יכולת ההנאה מקיום יחסי מין".
מעבר לתרגול הזה ממליץ ד"ר בר לנשים שלא עברו בלידה קרעים ו/או חתך, לחזור לקיום יחסי מין תוך שבועות ספורים, וזאת בתנאי שהדימום נפסק. אם אתן מניקות, כדאי שתדעו כי ההנקה מורידה את רמות האסטרוגן, הורמון האחראי בין השאר ללחלוחיות הנרתיק. "ההמלצה למי שחשה בבעיה היא להשתמש בחומרי סיכוך", אומר ד"ר בר.

הנקה אינה ההגנה היחידה
להנקה יש השפעה על הכניסה להיריון. למעשה, ההנקה היא ההגנה הטבעית של הגוף מפני היריון בלתי רצוי "ביעילות דומה לזו של גלולות, למשך שלושה חודשים ולעיתים אפילו יותר". עם זאת, חשוב להבין כי זה נכון במקרים של הנקה מלאה בלבד. "אצל נשים אשר מניקות חלקית הגנה זו אינה מושלמת ומומלץ להן להשתמש באמצעי מניעה נוסף. לאחר שלושה חודשים, גם אם האישה ממשיכה בהנקה מלאה מומלץ להשתמש באמצעי מניעה.
"אצל נשים לא מניקות הביוץ ועמו הסיכוי להיריון נוסף עלולים להופיע ללא הודעה מוקדמת. במצבים בהם האישה נטלה כדורים להפסקת החלב, הביוץ עלול להופיע אפילו שבועיים לאחר הלידה כך שנדרש שימוש באמצעי מניעה כבר בשלב זה".
אתן מוטרדות לגבי סוג אמצעי המניעה שאתם יכולות להשתמש בו? ד"ר בר ממליץ כי בכל מקרה תתייעצו על כך עם הרופא בביקורת השגרתית המתקיימת שישה שבועות לאחר הלידה. "עד לאותו מפגש וכמובן גם אחריו ניתן להשתמש באמצעי מניעה חוצצים דוגמת הקונדום".
אחת האפשרויות לאחר הביקורת הרפואית היא להשתמש בהתקן תוך רחמי, הפותר את הצורך לזכור את הגלולות. "נשים רבות שוכחות לקחת גלולות בגלל מחסור בשעות שינה, ערות בלילה וכו', כפי שקורה לא פעם בחודשי חייו הראשונים של התינוק".

מגוון פתרונות
אתן מחפשות פתרון הורמונלי? "נשים המעוניינות להמשיך להניק באופן מלא או חלקי תיטולנה גלולות יומיות או זריקה תלת חודשית המבוססות על הורמון הפרוגסטרון בלבד, בניגוד לגלולות הרגילות המבוססות על שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון". מדוע לא אסטרוגן? לא בגלל החשש לנזק לתינוק אלא במטרה למנוע הפרעה לייצור החלב, דבר שהאסטרוגן עלול לגרום לו.
השימוש באמצעי מניעה המשלב את שני ההורמונים אפשרי לאחר 6-7 חודשים מהלידה, גם אם האישה עדיין מניקה, שכן בשלב הזה האסטרוגן לא ישפיע על יכולת ההנקה. "ניתן לחזור ולהשתמש בגלולות משולבות המביאות לדמם ווסתי מלאכותי אחת לחודש. מצד שני לאחר תקופת ההיריון וההנקה בהן לא הופיעה הווסת ישנן נשים רבות המעוניינות לשמר את המצב. שימוש בגלולות, דוגמת סיזוניק שהיא הגלולה הראשונה בישראל שמאושרת על ידי ה-FDA לנטילה ברצף ומאפשרת קבלת ווסת אחת לשלשה חודשים".

חשוב להתחשב בבת הזוג
"תקופת ההיריון והלידה הינן תקופות בהן הזוגיות נשארת לעיתים בצד. זוגות רבים חוששים מן הרגע בו יחזרו לקיים יחסי מין, אך יחד עם זאת חשוב לעשות זאת כנדבך חשוב לשמירת הזוגיות. כיום, אמצעי המניעה מאפשרים לזוגות לחזור לקיים יחסי מין לאחר הלידה, ללא חשש מהיריון בלתי רצוי.
"מצד שני חשוב, במיוחד לגברים, להבין שיש נשים שהרצון ליחסי מין חוזר להן במהירות ולאחרות אחרי חודשים ארוכים. חשוב מאד שהגבר יהיה קשוב לתחושותיה, רצונותיה ופחדיה של זוגתו. היא זו שעברה את החוויה העצומה הזו שנקראת לידה, ובנוסף היו כאבים, חתכים ותפרים. היא זו שייתכן ומניקה ולבטח לוקחת על עצמה את מירב מאמצי הטיפול בתינוק. אותה אישה לעיתים לא מרוצה עדיין ממראה גופה שלא חזר למה שהיה לפני הלידה. יש גם את אלמנט הדכדוך לאחר לידה שחוות חלק גדול מהנשים. לכן חשוב להקשיב ולשתף פעולה, ואין טעם לדרוש וללחוץ על בת הזוג לקיים יחסי מין אם אינה מוכנה לכך עדיין.
"חשוב לשמור על התקשורת בין בני הזוג תוך ידיעה שהתחשבות, המתנה, תמיכה ועידוד לבטח יסייעו לדברים  לחזור למסלול התקין כפי שהיה לפני ההיריון".


הדפסה