פעולת ההנקה היא המשך טבעי להריון והלידה, וחלק גדול מהנשים בוחר לעשות זאת. מדוע חשוב כל כך להניק לדעת המומחים, כיצד עושים זאת נכון ומה קורה בעולם הרחב? חלק א'


חשיבות ההנקה
תמונת אילוסטרציה

הנקה: קצת סטטיסטיקה
"בשנים האחרונות ניתן לראות עלייה משמעותית במספר הנשים המניקות", אומרת מיכל ברכה, דולה פוסט-פארטום, מדריכת הנקה, הורות ראשונית ומנחת מעגלי נשים. לרגל שבוע המודעות העולמי להנקה שהתקיים באחרונה ולאור המורכבות הרבה של הנושא, רצינו לבדוק את הנושא אצלנו בישראל. הדברים של ברכה יעודדו את כל מי שתומך ותומכת בפעולת ההנקה. "לדעתי, הדבר נובע מהעידוד הרב והתמיכה - עד כמה שניתן לתת - בבתי החולים השונים בארץ. יש מגמה חזקה מאוד לעודד נשים אחרי לידה להניק ולהיות עם התינוק הנולד. להערכתי, למעלה מ-75% מהנשים בישראל בוחרות בהנקה, לפחות בתקופה של חופשת הלידה".

הנתונים, כצפוי, אינן חד משמעיים. טלי ארושס, מנהלת רשת "אמאל'ה", אומרת, כי להערכתה רק 50% מהנשים מניקות בפועל, למרות שכ-80% מהן מצהירות על כוונתן להניק. לעומת זאת אומרת אושרית גור, הבעלים של אתר www.MeNika.co.il  כי "מעל 90% מהנשים בהריון מצהירות על עצמן, כי הן רוצות להניק", זאת בהתבסס על בדיקות שקיים האתר בקרב הגולשות ובהסתמך על סקר שנערך ב-2002 על ידי משרד הבריאות. "בפועל מסתבר שנשים רבות מפסיקות להניק כבר בימים הראשונים שלאחר הלידה. למשל, בשבוע השני שלאחר הלידה 9% מהנשים בקירוב מפסיקות להניק הנקה מלאה. ירידה נוספת אנחנו מגלים בחודש השלישי והרביעי לחיי התינוק, כלומר, זמן החזרה לעבודה - מדובר על ירידה של 20%-30% בכמות הנשים המניקות הנקה בלעדית. למרות שארגון הבריאות העולמי ממליץ על הנקה עד גיל שנה, נכון ללפני 10 שנים רק כ-15% מהנשים אכן הניקו עד גיל זה".

"מפגישות שלי עם נשים ומשיחות אתן לאורך תקופת ההנקה שלהן, אפשר ללמוד כי רובן מניקות בין 6 ל-8 חודשים, כאשר הן האריכו את חופשת הלידה שלהן לתקופה ארוכה יותר", אומרת מרים דוידוביצ'י, מנכ"ל 4mybaby. "לצערי, נשים שאמורות לחזור למקום עבודתן עם תום חופשת הלידה של 16 שבועות, מפסיקות להניק לקראת החזרה לעבודה".

ומה קורה בעולם? מנתונים שנאספו על ידי ארגון הבריאות העולמי עולה ששיעור הנקת הילודים לאחר הלידה הוא בממוצע מעל 90%, ובארצות מסוימות אף מעל 98%. כעבור 4-5 חודשים יורד שיעור ההנקה בצורה דרסטית לכ-50% ומטה.

מדוע כדאי וחשוב להניק?
"להנקה הטבעית יתרונות רבים על פני השימוש בתחליפי החלב והיא תורמת גם לאם וגם לתינוק", אומרת מיה קרת, אחות במחלקת יולדות במרכז הרפואי זיו. "חלב אם הוא בעל הרכב ייחודי המכיל חיסונים ונוגדנים רבים המסייעים לשמירה על בריאותו של התינוק. בימים הראשונים לאחר הלידה, חלב האם מרוכז ועשיר בחומרים התורמים לבריאותו והתפתחותו של התינוק, ובהמשך רמות השומן והנוגדנים בחלב משתנות ומותאמות לצרכי התינוק הגדל".

קרת מוסיפה ואומרת, כי פעולת ההנקה תורמת ליצירת הקשר הראשוני בין האם לתינוק ועוזרת לחזק אותו. "תינוק שינק הוא בעל סיכויים נמוכים יותר לסבול מאלרגיות, דלקות ריאה ואוזניים, אסטמה, השמנה, סוכרת נעורים ומוות בעריסה. יתרה מכך, פעולת היניקה תורמת לתחושת הרוגע של התינוק, התפתחות תקינה של פה והלסת ומונעת שלשולים ועצירויות, היות וחלב האם מותאם בצורה המיטבית למערכת העיכול של התינוק ותורם להגנה עליה".
קרת מוסיפה, כי לפעולת ההנקה יתרונות בריאותיים גם לאם: הנקה שורפת קלוריות ומסייעת לאם לחזור למשקלה הקודם. פעולת ההנקה מסייעת לרחם לחזור לגודלו ומיקומו המקורי, כמות הדימום פוחתת והמערך ההורמונאלי בגוף היולדת מתאזן.

"ההנקה היא פעולה מהירה, הזמינה לתינוק בכל עת. בניגוד להכנת תחליף חלב, הפעולה אינה דורשת הוצאת כספים על בקבוקים ופורמולות ואין צורך להתכונן אליה מראש, היות וחלב האם נמצא בטמפרטורה המיטבית להאכלת התינוק", אומרת קרת.

אחת הסיבות המניעות נשים להניק היא סיבה כלכלית, מסתבר. "אישה שמניקה חוסכת עשרות ואולי מאות שקלים בחודש על תחליפי חלב", אומרת גור, "וכאן רואים פער די גדול בין הנשים הדתיות לנשים החילונית. הנשים הדתיות מניקות באחוז גבוה יותר מנשים חילוניות, שלא לכולן העניין הכלכלי משחק תפקיד".

זה מתחיל בטיפות: הנקה בימים הראשונים
בכל הקשור להנקה עצמה, כדאי לדעת כי החלב הראשוני מגיע בכמויות מאוד קטנות ומרוכזות, כפי שמסבירה ג'יזל טל רוזן, מיילדת בחדר הלידה ויועצת הנקה במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית. "הכמות שתינוק קטן צורך היא מאוד קטנה וזה מתאים למה שהוא צריך בימים הראשונים. החלב ה'בשל' מתחיל להיווצר לאחר מספר ימים והוא יכול להיות יותר שקוף. בימים הראשונים של ההנקה יש תחושה של מלאות אליה לא רגילים בשד. במשך הימים הבאים כמות החלב מתווסתת בהתאם לכמות של התינוק.
"אחרי כמה ימים זה יכול לההפך לגודש עם סימנים אדומים על השד, ולתינוק יהיה קשה לינוק ממנו. אם זה קורה, חשוב לא להזניח את המצב כי זה יכול להתפתח לדלקת. אם מדובר בגודש בתחילתו, אפשר לשים בין הארוחות קומפרסים, לא להרבות בשאיבות ולהאכיל את התינוק לפי דרישתו, כדי שהגוף יתאים את עצמו למה שצריך. בנוסף, חשוב לרוקן את השד עד הסוף". חשוב לדעת כי גודל השד משפיע על הכמות בארוחה אך לא על הכמות באופן כללי – עם שדיים קטנים יכול להיות שיהיו יותר ארוחות ביום, אבל הכמות הכללית נשארת דומה.

לא לעשן, לא לשתות
ומה בנוגע לתזונה בתקופת ההנקה? טל רוזן אומרת כי אין צורך להימנע משום תזונה. "לפעמים כשתינוק מתחיל לפתח כאבי בטן וגזים, צריך לנסות להוריד את מה שהאימא אכלה בימים האחרונים, ולהקפיד על אכילת פירות וירקות שמכילים ויטמינים.
"ההמלצה היא לא לשתות אלכוהול, כיוון שזה משפיע על התינוק. אם יש אירוע חד פעמי, עדיף לשתות מיד לאחר ההנקה. הדבר נכון גם לגבי קפה שגורם לעוררות התינוק". חשוב להקפיד לשתות בזמן הנקה בסביבות 10 כוסות ביום, שכן בהנקה מזיעים מאוד וחשוב להחזיר לגוף את הנוזלים.
יש להימנע מעישון, משום שהניקוטין משפיע על היונקים ועל טעמו של החלב. יחד עם זאת, למרות שלא אידיאלי לעשן בתקופת ההנקה, יתרונות חלב האם לתינוק ברורים, ולכן עדיף להניק תוך הפחתה במספר הסיגריות לעד 10 ביום ולעשן מייד לאחר ההנקה.
כאשר לא מניקים ונשאר חלב בשד, נוצר בגוף הורמון שמונע ייצור חלב נוסף. לכן, הדרך להגביר את כמות החלב היא להניק באופן קבוע. חשוב לא להיצמד לשעות ולהיניק לפי בקשת התינוק.

איך אנחנו יודעים שהתינוק מקבל מספיק חלב?
"לתינוק בן חמישה-שישה ימים ומעלה צריכים להיות חמישה-שישה חיתולים רטובים ושלוש-ארבע יציאות ביום צהובות רכות במרקם קוטג' במהלך היום. סימנים נוספים הם שהתינוק רגוע בין הארוחות. בנוסף, מאחר והתינוק יורד כ- 7% ממשקל גופו לאחר הלידה, עד גיל 10 ימים הוא אמור לחזור למשקל הקודם, דבר שמהווה סימן לכך שהוא אוכל מספיק ועולה במשקל. הכי חשוב להתמיד ולתת את כל כולך בשבועיים הראשונים. תתארגנו על מי שיעזור בבית כדי שתוכלי להניק בכל רגע נתון".


לחלק ב' של הכתבה

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב