אינדקס מאמר

אם חשבתם שהתינוק שלכם מקבל מכם מגע מספק, חשבו טוב. המומחים מסבירים, כי התינוקות זקוקים ליותר משהם מקבלים, ולטובת העניין ממליצים לכם ללמוד כיצד לעסות את התינוק החדש.

עיסוי תינוקות
תמונת אילוסטרציה

תשעה חודשים שוהה העובר בבטן האם, תוך שהוא נמצא במגע מתמיד הודות למי השפיר, חבל הטבור ודפנות הרחם. לאחר שהוא עובר את ה"עיסוי" המשמעותי הראשון שלו – היציאה דרך תעלת הלידה – הוא נולד אל תוך חלל גדול וריק. הפער בין חוויית המגע ברחם לבין החוויה של התינוק לאחר הלידה, היא רק אחת הסיבות מדוע כדאי לכת ללמוד לעסות את התינוק שלכם.

"מזה שנים רבות נוהגות תרבויות שונות, כולל הסינים, האינדיאנים וההודים, להשתמש בעיסוי כחלק בלתי נפרד מהטיפול בתינוק", מסבירה מיכל שפר מיכאלי, מנהלת מרכז "עיגולים של שמחה", המתמחה באבחון וטיפול הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים ומבוגרים, ומנחת סדנאות עיסוי התפתחותי. "גם היום במגזר הערבי, כאשר תינוק מגיע הביתה לוקחת אותו הסבתא ומעסה אותו בכל חלקי גופו, בדרך כלל עם שמן זית".
ההקפדה של תרבויות רבות על עיסוי תינוקות אינו מקרי, מסבירה שפר מיכאלי. "המגע אינו דורש כישורים מיוחדים והשפעתו היא בכל התחומים: מגע מעורר תחושות נעימות, בונה הערכה עצמית, מרפה מתחים, מדגיש גבולות גוף. מגע הוא גם סוג של תקשורת. לאחר לידה, חשוב מאוד המשך ההליך האורגני הטבעי שהתקיים בין העובר לאם, ישנה חשיבות רבה בפיתוח מערכת יחסים בין ההורה לתינוק, ביצירת רקמת יחסים קרובה ואיכותית וחיזוק הקשר הזה. עיסוי תינוקות הוא סוג של מגע אינטימי בין האם לתינוקה, שבו מרוכזים כל החושים שקשורים במישרין לכל תהליך הלמידה שיתרחש לאחר מכן".

עיסוי – מה הוא עושה לתינוק?
היתרונות של עיסוי לתינוקות הם עצומים, מסבירה שפר מיכאלי ומתחילה להסביר. ראשית, היא מתמקדת ביתרונות הפיזיים. "עורו של התינוק מספק למערכת העצבים המרכזית מידע זורם ומתמשך לגבי סביבתו המיידית. התחושות בהן הוא חש מועברות אל מערכת העצבים המרכזית וכך מתחילה שרשרת של תגובות גופניות, פיזיות ורגשיות.
"עיסוי התינוק מרפה את שריריו מהתכווצות, מרגיע את התינוק ונותן לו ביטחון עצמי, ומרכך את המעבר החד מהשהייה ברחם אל אוויר העולם. עיסוי על בסיס קבוע מעודד הפרשה של הורמוני גדילה מבלוטת יותרת המוח, מנקה את עורו של התינוק ועוזר להסיר תאים מתים, מעודד הפרשת שומנים טבעיים המגמישים את עורו ועוזרים במניעת דלקות. עיסוי גם מעורר את עצב הואגי, אחד העצבים המוליכים אל המעיים והאחראים על שחרור הורמונים כמו אינסולין וגלוקוז".

רשימת היתרונות בפיזיים רק מתחילה. עיסוי לתינוק יעזור לזרימת נוזל לימפה, האחראי על סילוק פסולת מהגוף, וישפר את התנגדות הגוף לדלקות. כאשר השרירים רפויים, הם מאפשרים תנועה חופשית של מפרקים. בנוסף, העיסוי מעודד רגיעה וגמישות של המפרקים בשלב בו התינוק לומד לבצע מגוון רחב של תנועות חדשות.
אם אתם שמים לב שהקצוות החיצוניים של התינוק - קצה הראש, קצוות האצבעות, כפות ידיים ורגליים - קרים לעיתים, זאת משום שמערכת הדם שלו אינה מפותחת דייה, ויש תנועתיות מועטה. "העיסוי עוזר בהזרמת הדם ובחימום הגוף", אומרת שפר מיכאלי.

אחד היתרונות של מגע קבוע הוא בכך שהמגע מלמד גבולות גוף, גבולות שאינם בתפיסה המיידית של התינוק. כמו כן, דרך המגע הוא מכיר את איבריו ומצליח למקד את התנועות העדינות שלו. עיסוי גם מעודד את כל שלבי ההתפתחות - התהפכות, זחילה, ישיבה, עמידה - שהן אבני היסוד בהתפתחות המוטורית של התינוק. בהתאם, דרך עיסוי על בסיס יומי ניתן לזהות קשיים תפקודיים ואף לטפל בהם באמצעות העיסוי, כגון: טונוס שרירים נמוך/גבוה היוצר קשיים בהתפתחות המוטורית, טורטיקוליס, שרירים מכווצים היוצרים טווחי תנועה קצרים וכד'.

בנוסף, עיסוי מחזק את שיווי המשקל והיציבה, מפתח גמישות וקואורדינציות השרירים, מחזק גמישות מפרקים, מחזק את הגב, מרפה את הבטן ועוזר לעיכול, מגביר את יכולת הנשימה. קיימות טכניקות עיסוי המתמקדות בבטן התינוק, ובכך עוזרות להתמודד עם בעיות גזים ועצירויות. העיסוי מרגיע את התינוק ומלמד אותו להשתחרר ממתחים".
בצד שלל היתרונות הפיזיים,שפר מיכאלי מדגישה מספר יתרונות רגשיים משמעותיים לא פחות. ראשית, מאחר והשרירים מגיבים לכל שינוי רגשי, העיסוי מרגיע את התינוק פיזית ונפשית. "תינוק שחש במגע אימו מרגיש בטוח ונינוח והוא יתפתח טוב יותר. עיסוי על בסיס קבוע מוריד את רמת הקורטיזון בדם – הורמון הגורם למתח". בנוסף, במהלך העיסוי לומד התינוק לשמור על קשר עין עם ההורה, והמגע והאינטימיות ביניהם הם בסיס לקשר הדוק ביניהם.


עיסוי – כך עושים את זה
"עבור תינוק, עיסוי הוא אינו פינוק", מבהירה אילנית שחורי, מדריכה להתפתחות התינוק ועיסוי תינוקות בגני תקווה ומורה במכללת "מהות". "זה צורך קיומי. תינוק לא יודע להתבטא, ודרך המגע אפשר לתקשר אתו. אתה יכול להרגיש אם הוא אוהב מגע עדין או עמוק, יש תינוקות שלא אוהבים שנוגעים להם בבטן, אחרים לא בכפות רגליים".
שחורי מדגישה כמה כללים שכדאי להקפיד עליהם בבואכם לעסות את תינוקכם. ראשית, חשוב להתחיל לעסות אותו רק אחרי שהוא אוהב להיות ערום, לקראת גיל חודש עד חודש וחצי. "אם הוא לא אוהב להיות ערום זה יכול להיות סיוט, ואז הורים עוזבים את זה לגמרי. לפני גיל זה, אני ממליצה לתת חוויה של מגע כדי לתת המשכיות של חווית הרחם, אבל על הבגדים, בלי שמן כמובן". שחורי גם ממליצה לעשות עיסוי לפני השינה, מאחר והעיסוי מרגיע מאוד את התינוק ויעזור לו להירדם.

בכל הקשור לזהירות, שחורי ממליצה להוריד מהידיים טבעות, צמידים, שעונים ולגזוז ציפורניים, כדי לא לשרוט את התינוק. אם משתמשים בשמן, אז מומלץ לשים אותו במקום נמוך, שלא תהיה סכנה במידה והוא מחליק או מתהפך במפתיע. חשוב, כמובן, שהמגיע יהיה עדין, ולבסוף, הקפידו לבקש את רשותו. "זה נשמע הזוי, אבל חשוב לבקש ממנו אישור, גם אם הוא לא יודע לדבר. זה ילמד אותו בעתיד שלא כל אחד יכול לגעת בגוף שלו, ושחשוב לכבד אותו".
בהתאם, היא אומרת שכל הורה שמכיר את התינוק שלו ידע לזהות מתי התינוק אינו מעוניין במגע, אם בבכי ואם במשיכת האיבר שההורה מנסה לעסות באותו הרגע. "יכול להיות שכרגע לא בא לו, וצריך לכבד את זה. אם זה בכי של קיטור, אפשר להרגיע אותו לרגע ואחר כך לנסות שוב, אבל אם הבכי מסמן 'לא רוצה', אז לכבד ולהקשיב. לא להסיק מסקנה שהוא לא אוהב עיסוי בכלל, אלא לנסות במצבים שונים".

בכל מקרה, חשוב לא לעסות את התינוק אם הוא חולה, במיוחד אם יש דלקת בגוף, שכן העיסוי עלול להעביר את הדלקת לכל הגוף. גם במצבים שהוא בוכה, או לאחר חיסונים, מומלץ שלא לעסות אותו, מוסיפה שירה עליאש, מורה בתחום הליווי בלידה ודולה, במכללת "רידמן" לרפואה משלימה.

עיסוי - האם יש צורך ללמוד?
"בעיקרון, אמא שלא רוצה ללמוד את הנושא, גם אם היא תגע בתינוק בכל האברים עם קרם גוף, זה גם טוב", אומרת שחורי. "אבל אם היא באה לסדנה, היא תלמד איך לגעת בו באופן מקצועי. אז היא תבין, למשל, שיש סדר מסוים של נגיעות שכדאי להקפיד עליו, שכן הוא מסמן את כל חלקי הגוף במוח, דבר שהיא לא תדע לעשות לבד".

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב