הקמפיין הפרסומי המזהיר הורים מפני השמנת יתר אצל הילדים שלהם עורר התנגדות גדולה. ד"ר דניאל שוהם מסביר, כי השמנת יתר היא סימפטום לבעיה עמוקה יותר אותה כדאי לאתר.

עודף משקל אצל ילדים
תמונת אילוסטרציה

עודף משקל אצל ילדים, מסכים ד"ר דניאל שוהם, היא בעיה רצינית מאוד, הכוללת יותר ויותר ילדים המגיעים למשקלים של 120 ו-140 ק"ג. "לילדים אין ידע על הנושא", הוא מסביר. "הם לא יודעים מה הם אוכלים, אלא אוכלים רק את מה שטוב ונעים להם. גם אם להורים יש ידע על תזונה, דבר שאמור להשפיע על התזונה של הילדים שלהם, יש גורמים אחרים שנכנסים לתמונה ומביאים ילדים לכדי השמנה".

עודף משקל זה עניין רגשי
השיחה עם ד"ר שוהם נעשית ימים ספורים טרם הקמפיין, שהציג ילדים עם עודף משקל וקרא להורים לעשות משהו בנושא כדי שהילדים לא יסבלו. הקמפיין עורר התנגדות ציבורית עזה וירד במהירות מלוחות המודעות, בטענה כי הוא חוטא למהות הבעיה.

למרות שהקמפיין והסערה הציבורית סביבו התרחשו לאחר הריאיון, הדברים שד"ר שוהם אומר בנושא משתלבים היטב עם הלך הרוח הכללי. "אין נס שיגרום לילד לפתח מודעות לתזונה שלו. המציאות היא תולדה של חינוך לא נכון, כולל העדר פעילות גופנית בגלל משך הזמן בו יושבים מול המחשב והטלוויזיה עם האוכל מסביב", מסביר ד"ר שוהם, מייסד מרכז הרפואה הרב-תחומי ברמת גן, מומחה בתחום הדיאטות בישראל למבוגרים וילדים. "אבל עודף משקל זה לא מחלה אלא סימפטום; זה לא רק עניין פיזי בלבד אלא גם רגשי, וחשוב מאוד להתייחס אליו באופן הזה".

לא לקחת לילד את החופש
העיסוק בהשמנת יתר קשורה לרוב בגלל הסיכון בבעיות בריאות דוגמת סכרת, אבל החלק הרגשי, אומר ד"ר שוהם, הוא החלק הקשה לטיפול והחלק שחשוב לטפל בו באותה מידה. "חשוב מאוד להתייחס לחלק הרגשי כי ילד שמן סובל מאוד ממשהו שגורם לו לאכול ולהשמין. אבל לרוב לא מדברים על זה, אלא רוצים לשנות את האכילה בלבד. כל זמן שמדברים על הנושא רק בהבט החיצוני שלו, לא יהיה פתרון.

"למה הילד אוכל את מה שהוא אוכל? בגלל שלא טוב לו בבית? לא טוב לו בבית הספר? האם הוא אוכל מזון משמין ולא מזין, כי נותנים לו כסף לקנות את מה שהוא רוצה? בגלל שהוא מכין לעצמו כל הזמן כריכים, כי להורים אין זמן להכין אוכל?
"באכילה הילד מרגיש חופשי וייתכן שבשאר התחומים, עם החברים או בבית הספר הוא לא מרגיש חופשי. לכן לא טוב לקחת ממנו את החופש שיש לו באכילה מבלי להבין היכן הוא מרגיש כלוא ולטפל בזה במקביל.
"אני לא רוצה שיהיה ילד רזה אבל מדוכא, אלא ילד שמרגיש טוב. לרדת במשקל זה חשוב, אבל יותר חשוב לי שהילד ירגיש טוב. לכן חשוב לדעת מה הסיבה לאכילת היתר".

לשים לב לשינוי בהתנהגות
הנקודה העיקרית בה הדברים של ד"ר שוהם עולים בקנה אחד עם הרעיונות שעמדו מאחורי הקמפיין השערורייתי הוא הקשר לחינוך בבית. יותר נכון, לאופי מערכת היחסים בין ההורים לילד. "כשאין קשר עם ההורים הילד לרוב יהיה בעל עודף משקל, כי הוא מפצה את עצמו דרך האכילה. האם ההורים רוצים ילד נוח שלא יפריע ואז הם מאכילים אותו? ילדים כאלה הרבה פעמים מקבלים ריטאלין, כי להורים אין סבלנות להיות עם הילדים והם ממהרים לתת להם כדורים שיפתרו את ה'בעיה' ".

מכאן אפשר להבין מדוע ד"ר שוהם קורא להורים לשים לב לילדים שלהם. "חשוב לשים לב להתנהגות של הילד, אם חל בה שינוי. אם ההורים רואים שהילד כבר לא משתתף בפעילויות בבית ספר, שאין לו חברים או שהוא תוקפן מאוד. אלו סימנים ראשונים שיכולים להעיד על כך שמשהו לא טוב קורה, דבר שמאוחר יותר יתבטא גם באכילה ובמשקל. ברגע ששמים לב לכך, חשוב ללכת לטיפול, אחרת הבעיה עשוי להישאר לאורך כל החיים.

"אני אומר לכל ההורים – חשוב לשוחח עם הילד. הבעיה העיקרית היא שאין היום הרבה זמן לשוחח ואם מתחילים לשוחח, חשובות התוצאות במתמטיקה ורק אחר כך הרגשות של הילד, אם בכלל. הרבה יותר חשוב מה שקורה בתוך הילד ולא מה שרואים מבחוץ. עודף משקל מביא אמנם למחלות ולא כדאי שזה יקרה, אבל חשוב יותר מה שקורה בתוכו".





הדפסה