ההריון הוא זמן של תשעה חודשים מופלאים במהלכם נוצרים ברחמך חיים חדשים. עם זאת, אלה גם חודשים של שלל תופעות לא נעימות, מבחילות בוקר, דרך כאבי גב וכלה בפגיעה אסתטית בעור. כיצד ניתן להתמודד אתן?

בהריון
תמונת אילוסטרציה

לא רק בחילות בוקרבמהלך ההריון עשויות להתרחש שלל תופעות פיזיות שונות, חלקן קלות להתמודדות וחלקן קשות. לדוגמא, התכווצויות שרירים ברגליים במהלך היום ובמהלך השינה, הנובעות ממחסור במגנזיום, משום שהעובר משתמש במאגרי האם. במצב כזה, לאחר בדיקה והמלצה של רופא כמובן, הפיתרון הוא ליטול תוסף מגנזיום. כאשר מתרחשת התכווצות, כדאי למתוח את הרגל, לעמוד על רגל אחת על רצפה קרה, ואף לאכול בננה לפני השינה. 
צרבות הן תופעה נפוצה נוספת. במצב כזה יש כמה דברים שאפשר לעשות. לישון רק חצי שעה אחרי ארוחה, ובמקרה של צרבת להשתמש בסודה לשתיה או בכדורים נגד צרבת. חשוב, כמובן, לא לאכול מאכלים שומניים. בכל הנוגע לשקדים, הידועים ביכולת שלהם לעזור נגד צרבת, מומלץ להשרות שקדים לא קלויים לילה שלם במים ולאכול בשעת הצורך.
בשל הלחץ הגדל על כלי דם בפלג גוף תחתון במהלך ההיריון, עלולות להיווצר דליות ברגליים וטחורים, שהם כלי דם ורידיים מורחבים. הטחורים עלולים להיות גדושים בדם, מורחבים ואף להיהפך אדומים, דלקתיים וכואבים. ברוב הפעמים תופעה זו תחלוף מעצמה, אם כי ניתן לזרז זאת על ידי תזונה מאוזנת, פעילות גופנית אם התחלתן בה לפני ההריון, וכן שתיה מרובה. ניתן להקל על בעיות הרגליים באמצעות מדרסים מיוחדים, בשוק קיימות גם משחות שונות העוזרות לתופעה, דוגמת ההמוקלין. אם הטחורים אינם נעלמים כחודש וחצי אחרי לידה, כדאי לשקול התערבות כירורגית.
בתופעות כגון שלשולים, אנמיה, סחרחורות ובחילות, מומלץ לטפל בעזרת תזונה ושימוש בתוספי מזון בעת הצורך, שוב לאחר התייעצות רפואית. אם אתן סובלות מנזלת שלא מצינון, אפשר לשטוף את האף בתמיסת מלח, כגון קולדהמריס, תרסיס על בסיס מלח וללא חומר פעיל.
נשים רבות סובלות מנשירת שיער רבה לאחר הלידה. לגוף לוקח בדרך כלל מספר חודשים עד שהוא מתאושש והשיער חוזר לצמוח. כדאי להקפיד על תזונה מאוזנת ולבדוק חוסרים כגון אבץ וברזל, העשויים להשפיע על מצבו של השיער.

מה ההריון עשה לנו?אחרי שעברנו בשלום את ההריון וילדנו בהצלחה את התינוק שלנו, נותר הגוף שיש לטפל בו ולהחזיר אותו במידת האפשר למצבו טרם ההריון. בין התופעות שאנו מתמודדות איתן בשלב זה כמובן העלייה במשקל, סימני מתיחה, הדלדלות של העור, נשירה שיער, ציפורניים שבירות ופיגמנטציה של העור.
"סימני המתיחה שמופיעים לאחר הלידה על הבטן, על הירכיים ועל החזה, נובעים מהשמנה בעיקר באזור הבטן והחזה ומתיחת העור באזורים אלה", אומרת ד"ר זהבה לבר, מומחית לרפואת עור ודרמטולוגיה קוסמטית. ד"ר רונן גליזנגר, מומחה לכירורגיה פלסטית, מוסיף כי סימני מתיחה ועור רפוי עשויים להיות באזור החזה לאחר ההנקה, כמו גם באזור הניתוח הקיסרי.
סימנים אלו, כמו שאר התופעות המתרחשות במהלך ההריון ולאחר הלידה, משתנים מאישה לאישה. ד"ר גליזנגר אומר, כי הדבר תלוי בעור של האישה, בגודל ההריון ובגנטיקה של כל אישה.
תופעה נפוצה לא פחות היא עלייה גדולה במשקל במהלך ההריון. ד"ר גלזינגר אומר, כי בנוסף עשויה להתרחש לאחר הלידה חלוקה שונה של השומן בגוף. "פתאום למישהי שלא היה לה שומן, מופיע באזור הזה שומן".

מה עושים?"כדי להחזיר את מצב העור לקדמותו, מומלץ לעשות פעילות גופנית שתסייע לנו בהידוק העור", ממליצה ד"ר לבר. "בנוסף לפעילות הגופנית, כבר מתחילת ההריון רצוי להשתמש בתכשירים לטשטוש סימני מתיחה, שישפרו את מראה העור, כגון קרם אלסטן". לעומתה, אומר ד"ר גלזיגר כי עודפי העור ידרשו בדרך כלל ניתוח פלסטי. "אין שום דבר שמחזיר את האלסטיות של העור", הוא אומר. "יש טיפולים שמחזקים את המוצקות של העור, אבל לא את האלסטיות שלו". למי שתרצה לקיים ניתוח פלסטי, ממליץ ד"ר גלזיגר לחכות 6-12 חודשים לאחר הלידה, "עד שהגוף יחזור למצבו התקין, מבלי ההשפעות ההורמונאליות של ההריון".
ביחס לנשירת השיער והציפורניים השבירות אומרת ד"ר לבר, כי כדי לחזק את השיער והציפורניים, מומלץ לשלב בתזונה היומיומית תוספי ויטמינים כמו בי קומפלקס ואבץ. כמו כן, ניתן לטפל בשיער ולחזקו באמצעות אמפולות שנועדו למנוע נשירה ולעודד צמיחה. רצוי להימנע, לפחות זמנית, משימוש במייבש שיער בחום גבוה והחלקות למיניהן. את הציפורניים יש לגזור קצר ולהשתדל להפחית במריחת לקים שמייבשים את הציפורן, ובכך יכולים להחמיר את שבירותן".
במהלך ההריון ולאחר הלידה עלולים להיווצר כתמים כהים על עור הפנים – בעיקר באזור הלחיים, מתחת לעיניים ולפעמים על המצח – וכן באזור הבטן. לדברי ד"ר גלזינגר, בחלק גדול מהמקרים התופעה חולפת לאחר ההריון. ד"ר לבר ממליצה "להמעיט בחשיפה לשמש ולמרוח מסנן קרינה עם מקדם הגנה גבוה כבר מתחילת ההריון. כמו כן, קיימים תכשירים שנועדו לטפל בפיגמנטציה, כמו איזומד וקלריאל. במקרים של פיגמנטציה עקשנית ניתן לפנות לרופא עור לטיפולים להבהרת כתמים, או כדי לקבל מרשם להכנות רוקחיות לטיפול בפיגמנטציה".

הדפסה