ההריון משנה את הגוף באופן משמעותי, גם בכל הקשור למחלות. המחלות הכרוניות עשויות להעלם בזמן ההריון, חדשות עשויות להופיע, אך מעל הכל מרחף החשש – מה זה עושה לעובר שלנו?

הריון ומחלות
תמונת אילוסטרציה


תשעה חודשי הריון הם אחת התקופות הקריטיות ביותר בחייו של הילד החדש. כל המשאבים האפשריים של גוף האם לעתיד מופנים לטובת יצירת חיים חדשים, מלאכה מורכבת ומסתורית שבסופה נולד תינוק. זוהי תקופה רגישה המשפיעה על האישה ההרה בכל צורה אפשרית. מנגד, אורחות חייה ומנהגיה משפיעים על העובר, ולפיכך נדרשת מלאכת מחשבת של רגישות שתאפשר לעבור את התקופה הזו בשלום.

בצד המלצות תזונתיות מסוגים שונים ומנהגים שכדאי לשנות או לאמץ, בכל חודשי ההריון קיימת התמודדות פוטנציאלית עם מחלות. בין אם מדובר במחלות שגרתיות, במחלות כרוניות של האם או במחלות אופייניות לתקופת ההריון, טיפול בכל אלו מחייב משנה זהירות. אחרי הכל, לא רק בריאות האם נמדדת כאן, אלא גם בריאותו של העובר. 

מחלות כרוניות בהריון
נשים שונות מתמודדות עם שלל מחלות כרוניות, מסבירה ד"ר לילה אליגר, רופאת נשים מומחית, מנהלת בריאות האישה בסניף רמז רחובות של שירותי בריאות כללית. מחלות דוגמת אסטמה, לופוס, כאבי פרקים ו-FMF. "בשליש מההריונות מחלות אלו נעלמות כליל", היא אומרת, "בשליש שני של המקרים המחלה מחמירה, ואילו בשלישי האחרון של המקרים, המחלה ממשיכה 'כרגיל' ".

ההסבר לשינויים המתרחשים בחלק הגדול של המקרים מקושר לשינויים ההורמונאליים שהאישה עוברת במהלך ההריון, מסבירה ד"ר אליגר. בכל מקרה, אם אישה הסובלת ממחלה כרונית כזו או אחרת מתכוונת להיכנס להריון, חשוב שתתייעץ עם הרופא המטפל ותבדוק, האם במצב שהיא נמצאת בו היום מותר לה להיכנס להריון. אם היא מקבלת אישור לכך, היא צריכה לשאול אם היא ממשיכה את הטיפול כמו שהוא, האם צריך להגביר את מינון התרופות או להחליף אותן. חשוב לזכור שיש תרופות שמשפיעות על התפתחות העובר".

מחלות של הריון

"הריון הוא הליך פיזיולוגי נורמאלי שהאישה עוברת בו שינויים כבירים בכל המערכת, ממערכת כלי הדם, מערכת הנשימה ומערכות נוספות. בהתאם, העומס ההריוני יכול לגרום לסיבוכים מסויימים", מסביר ד"ר דוד פאוזנר, משנה למנהל אגף נשים ויולדות בבי"ח ליס ומנהל מרכז לבריאות האישה של "לאומית שירותי בריאות" בנתניה. לדוגמא, לחץ דם גבוה אתו מתמודדות 7% מהנשים בזמן ההריון, תופעה אשר הסיבה לה אינה ברורה, לדבריו. "בלשון העם קוראים לזה רעלת הריון, זה סינדרום שמעלה את לחץ הדם של האישה, דבר העלול לפגוע בתפקודי הכבד שלה ובמערכות קרישת הדם. תופעה זו עשויה לגרום לפיגור התפתחות העובר, והטיפול בה כיום הוא בעזרת נוגדי קרישה. לעיתים יש צורך בלידה מוקדמת כדי להתמודד עם הבעיה, שכן הסינדרום עשוי לגרום להיפרדות השלייה, מצב בו העובר אינו מקבל עוד הזנה מגופה של האם."

מחלה אופיינית נוספת היא סכרת הריונית. "בעיקרון, הגוף של אישה בהריון יודע להתמודד עם העומס הגליקמי, והוא מפריש מהלבלב יותר אינסולין כדי להוריד רמות גלוקוז וסוכר. אישה שיש לה נטיה לסכרת, לא מסוגלת לעמוד בעומס ההריוני ולהפריש מספיק אינסולין", אומר ד"ר פאוזנר. הטיפול הראשוני במקרים כאלה הוא באמצעות דיאטה ורק בהמשך שוקלים להשתמש בתרופות - לרוב זריקות אינסולין. תופעה זו, כמו רעלת הריון, מגלים בדרך כלל במחצית השניה של ההריון.

שתי תופעות אלו מייצגות קשת של מחלות האופייניות לתקופת ההריון, אשר נעלמות ברוב המוחלט של המקרים מיד לאחר הלידה או זמן מה לאחריה. הטיפול הרפואי בכל אחד מהמקרים שונה, כמובן, אך העיקרון המנחה הוא הימנעות משימוש בתרופות העשויות לפגוע בעובר, ובחינה מתמדת של השפעת המחלה על התפתחותו, כדי לספק את הטיפול הטוב ביותר.

מחלות רגילות בזמן הריון
לכל אורך חיינו אנו עשויים לחלות בשלל מחלות, שבימים כתיקונם ההתמודדות אתן היא פשוטה יחסית. צינון, שפעת, דלקת כזו או אחרת בגוף הן ביטוי למחלות שחלקן עוברות לבד וחלקן עוברות מהר וקל יותר בעזרת תרופה כזו או אחרת.

התמודדות עם מחלות אלו בזמן הריון היא מעט שונה, שכן הדבקות האם במחלה יכולה להדביק גם את העובר, והמחלה עשויה להשפיע עליו ישירות. "הדוגמא הקלאסית היא מחלת האדמת, שהיום הוכחדה לחלוטין והיא לא רלבנטית", אומר ד"ר פאוזנר. "אבל כדוגמא, מי שחלתה בעבר באדמת במהלך הריון, במיוחד בשליש הראשון, העובר שלה היה חשוף למומים חמורים ביותר. יש מחלות נוספות, כמו ציטומגלווירוס (CMV), וירוס מקבוצת ההרפס שאם האישה חלתה בו – בדרך כלל בתחילת ההריון או עד מחציתו – והוא עבר לעובר, הוא עלול בחלק מהמקרים לחולל בו מומים ואף לגרום למותו. טוקסופלסמה, למשל, היא מחלה המגיעה מגללי חתולים. אם האישה לא נוטלת ידיים, היא עלולה לחלות בה ולהעבירה לעובר".

משפעת רגילה אין סיבה להיכנס ללחץ, אומר ד"ר פאוזנר. "בשפעת בדרך כלל אין בעיה מבחינה עוברית, אלא אם מדובר בשפעת קשה ההופכת לדלקת ריאות. אם זה לא המקרה, אין סכנה של מומים או התכווצויות מוקדמות. לעומת זאת, דלקת בריאה עלולה לפגוע בהעברת חמצן לעובר". שפעת היא דוגמא טובה למחלה שלפני ההריון ואחריו אנו לא מתרגשים ממנה רוב המקרים – אך בהריון כדאי לשים אליה לב, אומרת ד"ר אליגר.

לבדוק כל דבר
אז מה עושים, אם נהיים חולים? חשוב בכל מקרה, גם אם מדובר בצינון בלבד, לדווח לרופא, ולקבל ממנו הנחיות להמשך. אקמול אמנם אינו פוגע בעובר, אך כדאי להיבדק ולא לקחת סיכון בתקופה רגישה זו.

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב